Het eerste hoorcollege van een eerstejaars studentIk kom voor het eerst de collegezaal binnen, ga zitten en pak mijn tas uit. Wat ik moet verwachten van zo'n hoorcollege? Weet ik veel, ik kom net van het VWO. Zelfs na de introductiedagen (wat meer zuipen was dan introductie) heb ik nog geen idee wat me te wachten staat. Ja, hoorcolleges en werkgroepen. En dat het veel meer werk is dan de middelbare school. Ik zit met mijn hoofd nog bij mijn vakantie, die fucking 3 maanden duurde. Zoiets krijg ik nooit meer, denk ik.

Anyway, de docent die voor het gigascherm in de zaal staat, pakt zijn laatste spullen. Het geroezemoes gaat door, ik hoor nog wat studenten gehaast binnenkomen. Te laat voor je eerste hoorcollege wil je niet zijn, althans, ik niet. Gelukkig zit ik al met mijn introductieweek groepje. Er hangt een gespannen sfeer, sommige studenten pakken hun laptop erbij, anderen hebben een bloknote mee. Ik heb nog steeds geen idee, laat mijn tafel leeg en verwacht het minimale. Het is immers een eerste college: zal wel weer introductie zijn toch?!

De docent draait zich om en kijkt ons indringend aan. De zaal valt langzaam stil. De harde gesprekken veranderen in fluisteren de tonen, fluisterende tonen veranderen in stiltes. De eerste slide staat op de beamer klaar: de naam van het vak en de docent die voor de klas staat. En dan begint de docent te spreken:
 

"Hello, mai neem is professor Hoekstra* end dis periot ai am yur teacher for this koers."


Terwijl professor Hoekstra* rustig verder praat in slechter Engels dan mijn jongste broertje, zie ik mijn mede-studenten om zich heen kijken. Er worden blikken gewisseld, er wordt stiekem gegrinnikt en inmiddels - nog geen 2 minuten in de les - wordt er al niet meer opgelet. Ik lach, herpak mezelf en probeer op te letten. 

Na 10 minuten is mijn concentratie te vinden bij de lost en found van de uni. Luisteren naar een docent die met moeite de 'juiste' Engelse uitspraak over zijn lippen krijgt is vermoeiender dan je oma van 90 uit proberen te leggen wat een app (app-li-caaa-sie) is. Nah, dit was hem dan, mijn eerste hoorcollege. Nog 3 hoorcolleges te gaan vandaag met de concentratie van een goudvis: I'm out.*De naam in het artikel is veranderd.